Kategoriat
Ravintola

Italialainen ja ranskalainen keittiö

Italialainen ja ranskalainen keittiö ovat epäilemättä Euroopan ruokakulttuurissa ne kaksi ”suurta”. Jos kysyt ihmisiltä suosikkiruokamaata, Italia ottaa usein gallup-kärjen. Toisaalta hienostunut (ja kallis) yhdistetään edelleen juuri ranskalaiseen ruokaan, ja ranskalaisiin ravintoloihin.

Tässä stereotyypissä on tiettyä perää. Nykymuotoinen italialainen ruoka on saanut vahvasti vaikutteita Etelä-Italian ns. cucina poverasta – siis köyhästä keittiöstä. Pääosassa ovat alkuperäänsä vahvasti heijastavat raaka-aineet teknisen keittiötaituruuden sijaan. Ranska puolestaan on Michelin-tähtien ja Escoffierin keittiöperinteen kotimaa.

Tosiasiallisesti tietenkin molempien maiden ruokakulttuurit ovat äärimmäisen monimuotoisia. Sisilian keittiöllä on vähän yhteistä Lombardian kanssa, samoin kin Alsacella ja Rivieralla. Sitäpaitsi Ranskan suosituin ravintola-annos on konstailematon steak frites, pihvi ranskalaisilla.

Yksi monista tavoista jaotella Euroopan ruokakulttuureja on niin sanottu voi-oliiviöljy-raja. Muun muassa Kreikka ja Espanja kuuluvat oliivimaihin, kun taas sekä Italia että Ranska jakautuvat molemmille puolille.

Mikä yhdistää molempia maita on hyvän ruuan ja sen seurassa nauttimisen arvostus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *